1914 by Peter Olausson PDF

By Peter Olausson

ISBN-10: 9137142844

ISBN-13: 9789137142845

Alla känner until eventually mordet på ärkehertig Franz Ferdinand. Många tror att det var den främsta - kanske den enda - orsaken until eventually att första världskriget bröt ut. Andra vet att det visserligen var den utlösande händelsen males att sammanhanget var oerhört mycket mer komplicerat än så. Vad var det egentligen som hände?

Första världskriget hade inte en enda, isolerad och enkel orsak. Det hade en rad orsaker, som sedan 1800-talet utvecklats, delats upp, korsats, förstärkt och försvagat varandra.

Sedan drygt trettio år tillbaka hade ett halvdussin europeiska länder delat upp Afrika mellan sig - det minskade en del spänningar på hemmaplan males byggde upp andra. Värnplikt, kapprustning och en kraftig vapenteknisk utveckling hade gett stormakterna större, bättre och dyrbarare arméer och flottor än någonsin. Efter en mängd konflikter och mindre krig hade stormakterna bildat allianser för att bli mindre sårbara; samtidigt som risken för småkrig minskade, ökade risken för ett storkrig.

Under några intensiva veckor sommaren 1914 kokade en liten grupp män - de viktigaste skulle kunna rymmas i en hiss - ihop en blandning som plötsligt exploderade. Visste de vad de gjorde? Var första världskriget ett misstag eller resultatet av en noga utarbetad plan, var det en hunch eller ett krig som väntade på att inträffa?
Denna bok beskriver de mångfasetterade orsakerna until eventually världens viktigaste krig, den värld som utgjorde dess förutsättning och de ledare, generaler och diplomater som fick det att inträffa.

Marked as retail on unique obtain resource.

Show description

Read or Download 1914 PDF

Similar swedish books

Get Sverige forever in my heart PDF

I Malmö kastas antisemitiska glåpord efter en ortodox rabbin. I Tomelilla haglar stenar över en ung slöjklädd mamma. I Eslöv, som brukar kallas Sveriges tråkigaste stad, bor ”familjen Kebab”. I Kattarp attackeras en flyktingfamiljs hem av en hatisk mobb.

Read e-book online Kokain PDF

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör until massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster.

Download PDF by Anders Sigrell: Retorik för lärare: Konsten att välja språk konstruktivt

Vi väljer språk varje dag. Retorik är den vetenskap som finns för att hjälpa oss välja så konstruktivt som möjligt. Därför upplevs retoriken aldrig som en teknik för de som är skickliga. Den upplevs i stället som en naturlig hjälp.

Vad jag säger ... och vad du hör - om konsten att mötas - download pdf or read online

Hur ofta pratar vi inte förbi varandra eller until och med över varandra? Antingen det gäller hemma eller i arbetslivet, är det viktigt att vi kan mötas och förstå varandra. Ibland, särskilt i konfliktfyllda sammanhang, vill det sig bara inte och klyftan mellan oss bara ökar.

Additional resources for 1914

Example text

Att de ska tycka du som talare är en himla trevlig och intelligent person. Därför kan det vara bra att göra en syfteshierarki, med det viktigaste överst. Det kan låta skämtsamt när jag skriver att vi ska ta upp som syfte att vi vill att mottagarna ska tycka vi är intelligenta och trevliga. Men en av förutsättningarna för ett konstruktivt förhållningssätt till sambandet retorik-etik, är att vi åtminstone inför oss själva vågar stå för vilka skäl vi har för att öppna munnen. Det är mycket möjligt att det finns ett narcissistiskt drag i allt läreri.

Lika lite som det i kart metaforen finns en slutgiltig sann karta, finns det ett slutgiltigt sant svar på de frågor som "som kan vara på annat sätt". Vilket parti ska jag rösta på, vem ska jag gifta mig med, vilka kurser jag ska läsa, hur jag ska välja att försöka vara som lärare? De 50 RETORIK FÖR LÄRARE KONSTEN ATT V Ä L J A SPRÅK KONSTRUKTIVT olika svaren är ur ett visst perspektiv mer eller mindre konstruktiva, mer eller mindre bra. Språkvalens betydelse för våra handlingar gör retoriken till en normativ och etisk vetenskap, som ytterst har som mål att hjälpa oss välja så konstruktivt som möjligt.

Ex. genom att säga "Tack för att jag fick komma hit till skolkontoret och berätta om vårt projekt", "Kul att så många kunde komma till årets första föräldramöte". Under intellectiosteget har du kommit fram till vilket initialt ethos du har i åhörarnas öron. Kan det behöva stärkas? Behöver du tala om varför det kan vara värt att lyssna på just dig i den här frågan? Talets tema och budskap bör också kort nämnas. Bakgrund och berättelse Narratio är själva berättelsen eller orsaken till varför det ska talas.

Download PDF sample

1914 by Peter Olausson


by George
4.0

Rated 4.28 of 5 – based on 35 votes